středa 9. prosince 2015

Kiki z Montparnassu



Kiki z Montparnassu, vlastním jménem Alice Ernestine Prin (2. října 1901-29. dubna 1953), byla barová zpěvačka, malířka a především modelka mnoha v Paříži působících umělců. Jako nemanželské dítě jej vychovávala babička, která ji v jejích dvanácti letech poslala do Paříže za matkou, aby si našla práci. Pracovala v obchodech a pekárnách a ve čtrnácti stála poprvé modelem. Následně se stala oblíbenou a vyhledávanou modelkou, např. pro litevského malíře Chajima Soutina, fotografa Juliana Mandela, japonského malíře Tsuguharu Foujita, sochaře  Arno Brekera, malíře Francise Picabia, amerického sochaře Alexandera Caldera a především po šest let byla modelkou, múzou a partnerkou Manu Ryaovi.
Roku 1929 vydala monografii pod názvem Kiki’s Memoirs ve spolupráci s Ernestem Hemingwayem a Tsuguharou Foujitou, kteří napsali úvodní slovo. Převážně ve dvacátých letech hrála v řadě krátkometrážních filmech. Hlavně v dílech Mana Raye, ale např. i v Entr’acte René Claira a Ballet mécanique Fernanda Légera.
Ve věku osmadvaceti let byla vyhlášena královnou Montparnassu. Roku 1936 otvírá vlastní kabaret Oasis. V roce 1940 odchází před Němci z Paříže a do Montparnassu se během života nevrátí.
Když v roce 1953 zemřela v Paříži na komplikace s alkoholismem a užíváním drog, zúčastnilo se pohřbu mnoho umělců a jejích obdivovatelů. Pohřbena je v Cimetére du Montparnass. Tsuguhara Foujita po její smrti prohlásil, že s Kiki byly pohřbeny slavné dny Montparnassu.

Man Ray

Julian Mandel

Alexander Calder, 1929

Ernest Correlleau

Julian Mandel

Gustaw Gwozdecki, 1920

Kees van Dongen, 1909

Pablo Gargallo, 1928

Constant Detré

Micao Kono, 1925

Per Krohg, 1928

Moise Kisling

Man Ray

Man Ray

Man Ray

Man Ray

Man Ray

Maurice Mendjisky

Tsuguharu Foujita, 1922

Tsuguharu Foujita, 1926

Tsuguharu Foujita

Žádné komentáře:

Okomentovat